Monday, April 22, 2013

Saya Nak Tambah Berat Badan !

Yup misi menambah berat badan bermula..
Current weight 45 kg. Tinggi 158 cm. Berat tertinggi yang pernah dicapai dalam hidup 49 kg. Jarum penimbang tak pernah capai 50 kg pon.  Sebenarnya berat aku tak adelah merisaukan sangat tapi since aku dah muak sangat orang suruh naikkan berat terutamanya abah and now him, aku terpaksa buat sesuatu. 
TAMBAH BERAT BADAN!

So bila nak buat sesuatu, kena lah research kan. Hasil pencarian di google, ada orang berjaya tambah berat hanya dengan amalkan gaya hidup sihat dan makan dengan kerap. Tapi jenis badan aku ni, makan berlori-lori pon belum tentu naik berat. heheh
Lepas tu ada yang makan supplemen macam susu weight gain la, gain 8 la dan ada yang makan ubat-ubatan tradisional. 

Ubat-ubatan tradisional.
Hasil bacaan dan google memang produk ni quite helping dalam menaikkan berat badan dalam tempoh yang singkat. Bila makan ubat tu selera badan akan bertambah-tambah dan hasilnya ada orang boleh gain dari 50 kgto 63 kg within a month. Teruja kan. Aku baca pon terasa nak cuba sangat-sangat. hahah. Tapi aku konfuse di sini, ubat tu tak merbahaya kah sebab bagi effect yang sebegitu cepat? dan ada sumber mengatakan produk-produk yang tambah berat badan secara tradisional tu ditambah streroid so itu sebab kita akan cepat tambah berat. Hah ! Itu yang aku tak nak dengar tu. Aku tak nak lah gemuk sampai membahayakan kesihatan. 
Tapi ada satu produk cina yang bernama BAN KAH CHAI GINSENG PLUS ZHENG FEI CAPSULE.
Produk ni HALAL dan mendapat kelulusan KKM dan sangat hot di kalangan mereka-mereka yang cikeding nak tambah berat. Aku tak terbuka hati lagi nak ambik produk tradisional macam tu since aku bukanlah dalam kategori mayat hidup. Cuma nak tambah 5 kilos je. If keadaan mendesak sangat mungkin boleh mencuba.

Makanan tambahan/ Supplemen
Haaa ini yang aku nak highlight kan ni. Susu weight gain memang aku dan tolak ke tepi awal-awal sebab abang aku minum dulu memang tak  berkesan langsung. Hahaha.  Cuma aku tambah mealskhake dari Shaklee dalam rutin penjagaan harian aku. Baru je order tadi. InsyaAllah esok sampai la kot. Katanya produk ni dapat menambahkan selera makan secara sihat. Since aku memang pengguna Shaklee so aku just add on Mealshake saja. Bulan ni melayangg RM400 untuk supplemen. Sobs. Kalau diiikutkan memang sayang tengok duit melayang untuk macam tu je tapi sentiasa ingat kesihatan perkara yang bukan boleh dijual 
beli. 
rupa bentuk kapsul itu. 

Amalan gaya hidup sihat
Wahhh yang ini aku failed. Seriusly sekarang memang tak boleh nak praktikkan amalan hidup sihat. Yelah pukul 2 pagi baru nak cari bantal. Makan pon tak menentu. Exercise jarang sekali. So memang kucar-kacir hidup aku sekarang. Da banyak kali nak schedule kan balik jadual hidup yang berterabur ni tapi tak pernah berjaya. huhu

InsyaAllah. 5 kilos to go. Start hari ni dengan berat 45 kg. See the result nanti :)

52 comments:

NURUL NADIA said...

hye dear..saya personal wellness coach herbalife..i coach people to gain weight n lose weight..if u berminat boleh contact i..

http://nadiaadnan90.blogspot.com/

:: Izz :: said...

Boo la makan supplement itu ini,,,
kang badan tak leh nk process byk sgt produk...
bahaya lak...

semulajadi cukop...

lynn-the gudigudigurl said...

nurul nadia :
insya Allah. tapi belum terbuka lagi nak guna herbalife ehee

jah: saya ni jenis kena makan suplemennn !!

Anonymous said...

sy try macam2 supplemen. weight gain, gain 5, fish oil, multivitamin, super gemuk, kapsul cina apa ntah nama dia...xnaik2 jugak berat badan.. skrg give up da bhnti mkn bnda2 mgarut nih. promote je lebih..hasil xde. paling xtahan mkn gain 5 yg dr. rozmey tu.. siyes truk gile rasa dia.. nk termuntah. herbalife blum cuba but based on other people experience, coach yg soh diet ketat yg mnyebabkan nmpk hasilnya..realitinya, product tu bkn mbntu sgt pown..

skrg sy juz hrp pd gaya hidup n pmknn yg sihat...suplimen suma x mbntu..hati da bengkak!!

lynn-the gudigudigurl said...

oh yeke.. heheh tgh cuba mealshake shaklee. tgok mcm mane progress hee

Izzah Maisarah said...

Awak ,berat saye 36 kg dan tinggi saye 161cm ,

lynn-the gudigudigurl said...

izzah: mak ai, ni dah under weight ni. meh kita tambah berat mehhh

Anonymous said...

salam,
skrg dh bjaya tambah 5kg?
klu bjaya, sy pun nk cuba...

Azhar Danny said...

salam sume, sy azhar umo da 26 tp still mcm da sekolah, yelah berat 52, tinggi 172, saiz pinggang 27-28 ja.. ramping x sy.. tp malu tau, nk cari seluar xleh saiz dewasa.. kalau ada pun susah nl dpt, kene kutuk lagi isap dadah la, ape la... ank2 buah pun angap sy dak kecik.. respek mmg x dpt la.. sape2 yg leh bantu naikkan bdn sy ni

Anonymous said...

dah berjaya naikkan berat badan ke dgn shaklee tu..?kalo berjaya, sy plak nk try..huhu

Anonymous said...

hi, saya sekadar nk berfungsi pegalaman. sy pun kurus. tp tahun lps sy ada beli 1 ubat tu. ubat ginseng cina. xsilap nama dia ren shen kai wei zeng fei wan. (masih simpan kotaknya)sekotak rm38 ada 28 kapsul. memg bila mkn ubat tu selera memg naik giler. even perot dh buncit pun tp tekak asyik nk mkn jer. berat yg selalu around 39 terus naik jadi 49. haha.. mybe dalam 3 4bulan kot. tp smggu mkn memg dh terasa naik berat. mkn ubt tu memg ok. buang air besar pn lncar. time pmpuan tgh bulan x sakit perot. tapi masalahnya skg ni, bila sy dh benti mkn ubat tu, berat terus turun. selera pun xde. nk mkn je nk muntah. xlalu walaupun perot lapar. cedih.. akhirnya mls dh nk beli lg. dh bnti mkn bape bulan ntah. berat pun kmbali asal 38. huwaaaaa!!! ubat2 ni memg tipulah...

Anonymous said...

eh silap, sekotak rm60. rm38 tu hrga broadband digi. cmne ntah leh terigt hrga digi lak. hukhukhuk.

Anonymous said...

Salam..saya pun masalah yg sama..tinggi 167.berat 43kg..aritu dapat interview jurulatih plkn..msuk interview je kena reject sbb bmi xcukup..urghhh tensen.

Anonymous said...

awak dah try ke pil BAN KAH CHAI GINSENG PLUS ZHENG FEI CAPSULE ?
berkesan x?

Anonymous said...

Hi saya wawa. Sori share pengalaman saya tamb berat badan. Ni ni utk wanita saje yer. Laki jgn tiru plak. Hehe..try mkn pil thanyaporn. Pastu make sure sehari kena minum 4 gelas susu penuh krim. Jadual pemakanan saya spt berikut:
Pagi kul 6 minum susu
Kul 8 bekfes
Kul 10 minum susu n mkn 1 kueh
Kul 1 mkn nasi berlauk
Kul 4 minum susu n kuih
Kul 8 mkn nasi
Kul 10 nk tdo minum susu..

Ikut jadual ini insyaallah berat naik. Sblm ikut jadual ni..berat saya 44kg. Skang 50kg slps 3 bln..

Oh yer..thanyaporn tu product dr thai. Bg yg kurus amik 1 biji sehari. Korang mkn lps period hr ke 7..smpi hr ke 12..then stop..bg bdn detox jap..kelebihan thanyaporn ni..breast n punggung uols akan naik dgn mantap..body pun ada shape...seriously try lah...insyaallah berkesan...amik pil ni pastu jaga jadual pemakanan..jgn lupa mkn buah betik n prun yer utk lawas..minum air putih dlm seliter sehari

Anonymous said...

Saya pnh try mkn pil ban kah chai mmg xok. Bdn saya panas..gusi smpi berdarah..maybe ginseng ni xsesuai ngan badan saya...

Wawa

yana said...

Huh... underweight lah sangat2... sy 37.9kg 149cm pun nak juga tambah berat badan p 41kg to 45kg ...

yana said...

Mana nak dapat thanyaporn ni???

feeraa said...

salam.sy ira.sekarang dh seminggu makan shaklee.set naikkan berat badan.sy tinngi 153cm.berat 37kg..huhu......

Nina Maslizza said...

ramainya masalah berat badan, Sya pun sama. berat 36 tinggi 151. Ya allah, tinggal tulang.

amalina razali said...

salam..
saya 160 cm dulu berat badan 37 kg je. makan berlori2 pun berat camtu gak. huhu. lepas tu saya jumpa ginseng ren shen kai wei zeng fei wan kat instagram.. rm60 utk 30 biji.dalam 3 bulan berat saya naik pada 50 kg.. sekarang dah berhenti makan ubat tu berat maintain. alhamdulillah..tryla :)

Anonymous said...

Ade mslh berat badan?sy ade jual vitamin utk naikkn berat badan.....

Anonymous said...

Salam amalina.sy nk tnye ginseng ren shen kai tu halal n kelulusan kkm x?

Anonymous said...

Same la..sy 32kg..mkn byk gile tp xtaw ke mana pergi mknn

Anonymous said...

So awk trus stop or still mkn lagi?

Novia Atan said...

Berapa hrga sekotak ye...

Anonymous said...

wawa mcm mane nk dptkn ubt yg awk mkn to?ley bg info athyra 0145187204..

Anonymous said...

amalina, ape name ig ginseng tu ye ?

Farha IbuCergas said...

Pernah terbaca ade orang minum air nasik untuk tambah berat badan?
Erk rasa tak lalu la pulak.. tapi boleh lah cuba.

hehehee..

Kurus sangat pon tak cantik, gemuk sangat pon x cantik..
makan sihat, berat optimum, BMI ok, LDL ok, HDL ok, insyaAllah sihat.

Salam perkenalan
IbuCergas

Anonymous said...

Sya pun nak tmbhkan berat badan...produk apa yea yg berkesan...ermmm nak bgi bmi seimbang je :(

Marina Jusoh said...

Assalamualaikum saya slh satu testimoni kapsul ren shen kai wei,gune herba ginseng, seriously memang berkesan,HALAL dan lulus KKM. Dl berat 38kg dan skrg dah capai 45kg, alhamdulillah slepas sy dah percaya ubat tu blh slesaikan mslh sy,sy dah mula jual ubat ni,tiap2 hari ade prmintaan trtutama kawan2 sndiri sbb deorg knl sy ,sy dulu mmg kurus,spe nk cuba leh pm 0145396012

Anonymous said...

Bape harga?

Honey Ayell said...

Sya mkn thanyaporn 2 bln.brt dri 47 kg mnjdi 57 kg dlm msa 2 bln.masallahnye sya dh bhnti mkn thanyaporn tpi brt still naik.bdn mkin gedempol! Skng brt dh 63kg..dgn ktggiaan 150 !!!! Sadisssss ukhukhuk

wani malek said...

thanyaporn tu dulu sy pernah mkn and then muka naik tompok2 hitam,dh la beli mahal so then buat research baru dpt tahu yg product tu ada bahan yg xdiluluskan kkm

Anonymous said...

Sy pun nk kongsikan pngalamn amik ubat nie...alhmdulillah mmg mnjadi smua tgur sbb bdn mmg naik..asal berat 47kg tinggi 158cm tp skrang da 55kg... Puas hati..kalau amik ubat nie bulan 2 3.akan ad mslh period...contoh terlewat k ape k sbb hormon...kwn pun jeles sbb dia pun kurus n tnye sy syorkan ubat nie....

Anonymous said...

Bleh wasap sy 0169531539 bie

Dewi Sri Fajarwati said...

hi all , mcm mna nk dptkan ubat thanyaporn tu??

Anonymous said...

Salam semua..sape yg nak beli pil thaporn tu boleh whatsapp sy 0148269982.. sy pn tgh dlm proses gemukkan bdan dgn tanyapon nie..hehe

Anonymous said...

Ambik vitamin b complex...sy dh naik 2 kilo utk satu botol, cari kt blog raffali, sbb dia juai rm40 shj, klau ejen lain juai sampai rm50-rm80. Produk sma jgk, original lg.

Jenny Leong said...

KALAU NAK BELI ,,BOLEH email SAYA>

jenny_okt@yahoo.com
dapatkan harga Promosi

Jenny Leong said...

BanKAHCHAI PIL GINSENG PLUS CAPSULE 50'S RM32.20 ; NOW PROMOTION :
Email : jenny_okt@yahoo.com
untuk dapatkan ....

Anonymous said...

saya berat 45kg tinggi 161cm. nampak cam normal kan tapi serioisly keding k i dh banyak gila dpt panggilan di antaranya rangka, keding, kepeng, tulang, lidi, kurang zat, patah, smua laa!! dh mkn pil grmuk b complex DUA BOTOL x de effect pung padehal mkn punyalah smpi keluar air mata nk tmuntah.. smua benda2 yg menggemukkan sy buat. huuuuu anyone? 011 12310403

hadyla rose said...

as salam, pening juga ye nak tambah berat ni
Rasanya makan dah banyak :-)

Ya & Ess said...

hi all..sy pun kurus sgt dulu..40 gtu..skrg da 48..makan vit b complex@super gemuk..bla berkesan sy pun terus jual..sbelum tu memg da try mcm2 produk lain tp xjalan dgn bdn sy..skrg sy da ada beratus testimoni pelanggan2 sy..ye memg ada y xberkesan utk sesetengah badan..tapi mostly customer sy bjaya tambah berat n repeat order..alhamdulillah..org happy sy pun happy. if ada y nk try leh wasap 0134257476

Dr Akbar Abdullah said...


Untuk menambah berat badan, kita juga memerlukan strategi yang betul. Sebelum melakukan sebarang usaha, kita harus mengenalpasti corak diet kita, menganggar kandungan kalori di dalam setiap menu yang kita ambil setiap hari dan akhir sekali merancang menu diet yang baru. Untuk tujuan ini, kita digalakkan untuk memiliki sebuah diari untuk mencatat diet yang kita ambil.

Anonymous said...

Sama lebeh kurang ler kite..huhu..sya 38 kg tinggi 160 huhu

Unknown said...

slm sesiapa yang berminat nak naikkan badan pm sy ju..dh bnyk badan kurus yg berjaya..harga mampu milik..

Unknown said...

slm sesiapa yang berminat nak naikkan badan pm sy ju..dh bnyk badan kurus yg berjaya..harga mampu milik..

Wan Anwar said...
This comment has been removed by the author.
muHd nAzri said...

Kekadang APA yg dimakan nutrien nya x diserap..dibuang begitu je..bila x siserap..Mkn bnyk mana pun x naik2..

siti adibah said...

Korang kalau nak tambah berat badan. Bukan kena makan banyak je. Tapi uollss kena exercise jugak. Bagi berat muscel. Baru badan lawa. Paling malas buat squad je. In sha allah naik sikit.Lagi satu minum susu jugak. Lepas tu amik vitamin b complex. Vitamin b complex tu korang pergi je dekat klinik desa ke 1 malaysia ke. Klinik kerajaan la. Mintak dekat MA tu nak vitamin b complex. Cakap badan tak larat. Nanti dia bagi je. Dulu berat aku 40-45. Berat sekarang 55kg. Tinggi 163. πŸ˜ƒ. Sapa yg makan berkilo2 tapi berat tak naik korang Wajib exercise!!!!! Berzumba ke. Kena workout sikit. Baru muscel korang naik. sebab korang tak de muscel. Sebab tu kurus jek. Cuba la search senaman naik kan berat. Ada jek. Aku dah cuba. Memang menjadi. Seluar sekarang ni semua ketat. Kena tukar baru. Sob3..

Aidil Lokman said...

Dr sy ada mslh selera mkn.. mcm mn? Bila nk mkn je mcm nk muntah