Sunday, June 30, 2013

Masker Jerawat Semulajadi: Serbuk Kacang Hijau

aku sekarang tengah mencuba sedaya upaya nak cure muka supaya dapat balik muka macam dulu at least. 
even tak flawless tapi tak ade jerawat n parut sepah-sepah.
dah nak kawen tapi muka buat hal. tak ke sakit hati? 
even Hariz tak pernah keluar statement menyedihkan hati so far tapi aku tak hingin nak kawen n sanding muka ade jerawat even mekap can hide all. TAK NAK!

so since aku dah terlalu takut sangat nak kawen kagi 5 bulan tapi jerwat tak henti-henti kuar, aku rase macam nak beli semua kosmetik yang jual yang kononnya boleh cure jerawat.
Antaranya produk dari Korea yang quite famous. aku rase semua orang tahu kan . M*racle Tab. Haih
Since aku rase ni produk international selling, n orang suma duk tayang testimonials yang berjaya, aku pun turut terjebak. bukan murah ok. melayang jugak duit aku RM250 untuk tiga produk dia tu.

Tapi keadaan makin worst. Jerawat makin beranak pinak tambah lagi gelupas halus kat idung. Aku contact dealer dia katanya aku teruskan pemakaian. So aku turutkan sampai sebulan. Jerawat makin naik dengan hebatnya sampai merebak kat pipi!. Sebelum ni pipi aku selamat dari jerawat. sobsosb.So aku nekad nak stop. Lepas stop, jerawat dah stop naik. Aku teruskan makan vitamin B, C dan E shaklee je.

Sekarang ni muka aku tak pakai any facial foam, any toner, any cream. Memang bogel langsung. Nak bagi kulit free dulu baru nak fikirkan produk ape yang elok.

Korang ade pengalaman dan boleh suggest yg mane elok?

Sementara kulit tengah free ni, aku kembali ke cara menjaga muka secara semulajadi.
so orang kata masker kacang hijau bagus untuk kulit jerawat. Aku dengan gigihnya blend la kacang hijau nak dapatkan serbuknya. orang kata ade jual dah yang serbuk kat kedai tapi aku tak sempat nak cari. 
Lepas dapat serbuk tu, isi air sket n tampal kat muka


Alhamdulillah, bila pakai rase segar n jerawat mcm dah kering. Aku pakai baru tiga kali.
dan insyaAllah nak teruskan je masker ni. Tapi tak kan aku langsung tak pakai pape cream kot. haih masalah sungguh la.  :(

4 comments:

adrianna syaz said...

Betui ka elok lynn?bolehla try nnti..ni muka saya pun pnuh jrawat da ni..huhu

lynn-the gudigudigurl said...

elok . hehehe
jerawat da kering dah. cume parut je nih.. tapi kena sabo ler hehehe

Atie said...

cube gune putih telur untuk jeragat tu.. telur tu amik isi putih je, lepas tu pakai tisu rendam dlm putih telur tu.. pastu tampal dekat muke sampai kering... pastu cuci la.. insyaAllah makin kurang..

Anonymous said...

muka sy teruk sgt2 dlu. semua gara2 product mcm2. skrg mmg bebas jerawat. sy pakai ubat farmasi dab dab kat jerawat n terus kecut. nama dia dalacin t. murah sgt rm30. tahan berbulan.

smbil tu sy bubuh masker serbuk kacang hijau. dan sy gosok belakang kulit pisang kat muka. biar kering. dan cuci. bekas jerawat cepat hilang.

alhamdulillah now mmg susah naik jerawat. insyaallah. :)