Thursday, June 25, 2009

Aku Makan Babi?

Sejujurnya, aku tak begitu amik berat sal makanan yang aku makan. Pendek kata, aku memang malas nak baca nutrition fact kat plastik makanan tu. Sebab kalo dah nama pon jajan/chocs banyak mana la kan nutrien dlm tu. Baca pon buang masa. (Sekadar pandangan kurang bernas dari aku) Hahaha. Nampak sedap aku terus grab. Paling tidak aku hanya cek logo HALAL jer.

Tapi semasa bershopping makanan bersama rumet di Giant, terjumpa dengan 2 orang clasmet aku yang tekun giler menelek setiap makanan yang tersusun kat rak. Bila terjumpa aku, terus dia cek makanan yang kitorang dah amik dan hah kau....ada babi! Bukan ader seekor babi yang dibungkus(hohho) tapi ada lemak babi dalam kandungan makanan tu. BIAR BETUL?
Ye..inilah hakikat yang aku kena terima..dia maklumkan begitu banyak penggunaan lemak babi dalam makanan namun dilabel dengan kecik sekali untuk mengaburi mata orang ramai, Muslim khasnya. Antara lemak babi tersebut :

E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474, E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493, E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.

Sebenarnya, isu lemak babi ni dah lama, cuma aku yang kurang peka. Sob3x. Dulu seingat aku gelatin babi banyak yang terdapat dalam supplement pills. Ni tak sangka lemak ni banyak guna dlm produk makanan plak =(
Selepas membuat pemerhatian secara rapi bersama rumet, BANYAK jajan/chocs peferet ternyata mengandungi senarai lemak di atas.
=(

Aku tatau dah banyak mana mendalah tu dah berternak dalam badan aku. padanlah selalu malas nak study, sedar pagi dah kul 6 tapi taknak bangun tunggu 6.45 br bgun subuh haihhhhhhhhh.

=(

Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.
(Al-Baqarah : 169)




Okey, jom kita pakat cek makanan betul2 sebelum beli. Chocs yang telah dikenalpasti ada lemak di atas adalah Cadb**y dan Van Hou*en.
Adalah kalian semua ada info mengenai perkara ini atau ini sekadar khabar angin untuk memboikot mereka. Tolong la share. Nanti tym tension nak exam atau PMS, aku nak makan chocs apa lagi?



6 comments:

Na Shari said...

Thanks for sharing this valuable info :)

ain nia said...

wah2..cadbury ade!!demit..
haishh..xpnh amek tau pon..
skrg perlu amek tau..

jebatsari said...

guna produk HPA atau halagel, habis citer, 110 peratus halal

lynn-the gudigudigurl said...

Sis Na :
Sharing is caring
=)

lynn-the gudigudigurl said...

ain nia:
haa..tak sangka kan..
cek bebetul pasni.
masa shopping bertambah lama la
hukhuk

lynn-the gudigudigurl said...

jebatsari:
HALAGEL ngn HPA ada kuar produk coklat tak

=P