Tuesday, March 24, 2009

My 1st Day at School...

.......as a teacher =P

My first day at school as a cikgu went very well. ALhamdulillah
Oh tidak ader satu peristiwa..pakcik yang jadik drebar aku selama sebulan ni lambat hantar pegi sekolah tadi. nasib baik sampai sebelum assembly start..kalo tak tercalar kredibiliti haku..hoho

Seperti biasa, akan ada yang bertanya, sekolah ko ok tak?
Cikgu-cikgu kat sana best tak?
Student macam mana?nakal maut ke separa nazak?
Guru Besar dia macam mana?Skema ke?
Koku ko take part aper wei?
Dan macam-macam jenis soalan hinggalah soalan berupa busy body
*
*
*
*
pegi skolah pakai baju apa tadi?
tu akak aku tanya.
Sabau je lah.
Aku ke sekolah yang aku penah pegi for PBS/SBE-SK Perpadua*n.
Since aku sangat lah berkobar-kobar pada hari pertama, aku detailkan segala gerak-geri aku hari tu. Haha tipu..tak koser aku nak catat setiap minit aku wat aper.
Sekadar dalam ingatan aku je la..
Bakal2 cikgu kalo rasa nak amik pengalaman sila baca
Cikgu-cikgu yang da pegi praktikum kalo rasa nak flashback n compare pengalaman, sila baca
Sesaper yang langsung tade kena mengena dengan propesen cikgu tapi rasa nak buang masa di sini pon, sila baca la jugak tapi bagi amaran dulu-bosan!! Aku yang menaipnya pon bosan apetah lagi yang membaca =P

7.15 am
Sampai skola. Murid-murid dah penuh beratur kat dataran tunggu assembly. Bajet macam dah terror selok-belok sekolah, menonong je g office nak jumpa guru besar. Sorri la pak guard, khidmat anda tak diperlukan lagi nak menunjuk arah. PK Hem yang sambut(ke?) kedatangan kitorang pastu terus diajak ke assembly yang dah nak start.

7.30 a.m
Assembly.
Nyanyi-nyanyi semua. Pastu GB introduce kitorang kat warga sekolah. Cehh langsung tak diberi kesempatan kat kitorang wat first speech kat assembly. Tarak guna buat skrip dwi bahasa-BM/BI. nasib baik aku tak hapal skrip..hohoho

8.30 am
Taklimat ngan GB. GB sekolah tu sangat ohcayyy..Samer la ngan PK HEM. Sporting giler.
Tapi sedikit aku nak kongsi di sini-Peranan cikgu masa sekarang tak hanya menyampaikan ilmu tapi mengingatkan murid tentang kepentingan solat.

9.00 am
Makan. Part paling best tapi jadik tak best bila pegi kantin makanan untuk cikgu dah habis.
kuat melantak ghupanya cikgu-cikgu kat sini. yang tinggal kat aku bihun ngan saki baki nasi goreng.. Alahaii..diorang tatau aku ni selera besau.
Esok dah wat pakatan rakyat ngan rumet nak datang awal pagi pegi kantin sebab nak makan.
Mengong. Pasal makan pon nak kecoh. tau dek lecturer ni meraung la-ni ke produk BPG yang pertama?

10.00 am
Taklimat ngan cikgu pembimbing-Kak Syimah. Cikgu pembimbing aku pon best gak. aku dapat kelas 4A ngan 4H. 2 kelas yang kontra dari kepandaian. Kak Syimah dah pesan awal- jangan bagi muka kat budak-budak dan sila garang dengan mereka kalo tak bersedia la diorang naik kepala/naik lemak/naik tocang
Aduii masalah sungguh. bab garang-garang ni aku tak bleh blah. aku kalo dah stat cakap garang mula la terkeluar slang T'ganu dan aku dapat agak impression muka aku yang tak ada seni langsung nak gaya marah orang.

11.00 am
Dapat segala tugas dan jadual. tatau nak wat aper dah. nak jenjalan pusing skolah aku dah jemu. last-last wat kuar camera mula menggedik tak tentu hala.
Pengsan Pn Fatimah-(lecturer aku) tau student dia camni~

12.00 pm
tak dapat dipastikan aku buat apa. tapi aktiviti bosan la kot. kalo tak musti aku ingat aku wat aper

1.00 pm
Dah ready nak balik tetiba PK HEM sound ala-ala sayang
"Jangan nak ponteng ye..balik pukul 2."
Adehh..bila pulak sekolah ni balik kul dua?
Last-last aku pegi kantin pekena kopok
hek3

2.oo pm
Balik. tapi drebar aku (hoho mati kena sekeh ngan Pakcik Deris ni) lambat sampai. dalam kul 2.3o baru ambik kitorang. dah la anta lewat, balik pon lewat. potong gaji kang haaa..

Sekian. macam rilex je kan? ye la first day. tapi untuk hari-hari beriktnya aku dah tau macam mana kalutnya nanti. wish me luck!
Anyway, minggu depan stat ngaja. dah stat balik la wat lesson plan
Aku ngeriii
Orang cakap, eleh budak-budak pon susah nak kontrol ke?
Jauh di sudut hati, aku nak buat yang terbaik untuk diri aku dan juga untuk murid-murid aku.
paling aku pantang bila orang cakap keje cikgu paling senang.
Malas nak membebel panjang.
Pikir sendiri la..

Opss apekah aku dapat insomnia balik?
dah 4.28 am ni tapi mata aku tanak tido..

4 comments:

::cHeNta_tiEha:: said...

;)
it's a normal things..
best2..mmg mgu awl rilex..
hee...berjuang sampai hbis...
gudluck with the lesson plans and the students...
:DD

D said...

=)
wow awesome
ni practical ke?
anyway good luck k
all the best
jd cikgu yg sporting ek
hehe

zAck said...

GOOD LUCK FRENZ!!

cahayaqaseh said...

cikgu rupanya...

emmm mesti best kan jadi cikgu...
akak pun bercita2 nak jadi cikgu juga...hehe...

semoga menjadi guru yang terbaik...