Friday, May 29, 2009

Aku Tak Reti Cakap Utara Part 2

Hehehe tak pasal-pasal ada kelas bahasa Utara..(Rasa macam bangga gila tau dua tiga kerat bahasa utara)

Buah ciku ni TERINGIN PULAK NAK MAKAN CIKU SEJUK DALAM PETI AIS! kat sini dipanggil buah Sawa. Tapi korang kena paham fakta bahawa ular sawa tak makan ciku. Jangan risau..=P


Ni namanya dalam bahasa standard pisang goreng/goreng pisang. Tapi sebagai cikgu, aku sarankan anda menyebutnya sebagai pisang goreng kerana terdapat kesilapan nahu pada goreng pisang...ehhh aku nak ajar bahasa utara bukan BM. ye aku tau anda semua score A1 SPM paper BM. LOL
Ni namanya Choq Pisang dalam versi Utara. hairan ke main aku dulu. Kenapa choq pisang? Rupanya cuchoq pisang diringkaskan sebutannya jadi lah begitu..Sungguh aku terpana saat seorang rakan meminta membeli choq pisang...terus je tunjuk kat cekodok..Rupanya aku silap,,huuuu



Yang ni selipar kan. Jangan ditanya aku kenapa ada mangga di situ. Kena tanya Google sebab aku cilok dari sana. Kalau di utara, mereka tidak akan panggil bendalah ni selipar tapi kasut. KASUT. Tak kiralah anda sedang menyarung selipar toilet, sandal ke, alas kaki anda itu tetap dipanggil KASUT. Kasut toilet, kasut jepun? Eh ada ke? tatau tatau tatau (muka bersalah)


Tapi kalo diikutkan, bahasa Terengganu/Kelantan lagi lah banyak istilah-istilah aneh tapi comel di didengar. Kan bloggers Pantai Timur sekalian? Errr sape la agaknya berani menyahut cabaran aku memperkenalkan istilah ini ke mata umum kan? Kalo saper nak buat, do let me kow yah..Aku nak tengok sama takk..heehe

10 comments:

mie said...

btul tu....
terima kasih cikgu...
bila nak blajo bahasa sarawak plak??
hahhaaaa

lynn-the gudigudigurl said...

mie:
hahaha tunggu jugak bial blogger swak nak buat ni
hhuhu

Fadhlah said...

huhuhuhu...pakcik dua2 bahasa ble..utara ngan timur..skrang tangah blajar bahasa kamek lak...

lynn-the gudigudigurl said...

Fadhlah:
wahh terer la ek
utara ngan timur..huhu

4.z.L.i.N.4 said...

lynn nk blaja bhs swak ek...
na pnh bt entry psl bhs swak...
tp ade byk lg yg na xtls..
try la cari
hehehe

na org trg tp ckp bhs klate..camner tu..

jeffry azizi jaafar said...

haha..cekgu lynn, cekodok ade dak?
btw, mengajar kt mana nih?

zAck said...

cgu lyn...
nantikan ada n3 lorat tganu yer....
t bl dah bersedia nak dedah kan Z bgtau....

huhuh...
sm2 lah kita blj...hehehe

lynn-the gudigudigurl said...

na:
na memang terer ahh!

lynn-the gudigudigurl said...

jefry:
cekodok?
sat nak selak kamus
huhu
ehh
blom ngaja lagi la.

lynn-the gudigudigurl said...

zack:
oh ye ke..
tunggu nanti kita pergi terjah!