Thursday, May 28, 2009

Aku Tak Reti Cakap Utara....

....walopon dah lima taun aku kat sini..satu-satunya perkataan utara yang paling aku terer sebut ialah "hang" merujuk kepada kamu/anda..hehehe


Aku rasa kalo aku cakap utara, bunyinya sangat tak asli dan sangat uduh.
Tapi seorang kawan aku ni, orang Kedah tapi terer cakap Terengganu. Memang perfect bunyinya hingga boleh tertipu..hehehe. selalunya kalo ada call dari unknown number, dia selalu je menyamar..sebijik.



Tahukah anda kedondong disebut ambra di utara?

.......Tak de motif entry ditulis. Tetiba terasa nak terer cakap Utara





Aku tengok movie Syurga Cinta semalam. Cerita biasa tapi semalam tiket sold out 3.20 terpaksa amik 5.20 membuktikan cerita ni agak meletup. jalan cerita macam novel dan boleh agak tapi mungkin tarikan kehenseman Awal kot..Syabas la Awal hingga aku rasa peminat Awal ni angau tak tido malam. Tapi dia ensem sungguh la kalo tak pakai eksesori SERBAN ikat leher boleh?Aku nyampah..nyampahhhh


P/S: Hampon saper2 dressing gtu, Aku merujuk pada Awal sajork..heheheh

P/P/S : Jangan berkabung fan Man U..kuikui

11 comments:

mie said...

lor....
sama ke???
gue ingat tu buah yg berlainan...
kedondong = ambra....
hahahaaa

lynn-the gudigudigurl said...

mie:
yer ambra adalah kedondong. memang jauh bunyinya kan?
huhu

Na Shari said...

Akak org utara gak...First time dengar nama ambra...selalu akak panggil buah kedondong je...ilmu baru ni...

lynn-the gudigudigurl said...

Na Shari:
Ehh..ye ke?
Tapi betul la utara panggil kedondong tu ambra..tak syak lagi.
hehehe

:: kay dora :: said...

hak hak... lynn, akak nak bagi quiz ni. cuba teka ye. ikan selar kat utara orang panggil ape?

lynn-the gudigudigurl said...

kay dora :
ikan selar?
ikan selaq kot
heheheh

Fadhlah said...

saya pon ble cakap utara ngan kelate..

lynn-the gudigudigurl said...

Fadhlah:
Oh..utara ngan kelate..
bagus tu

=)

emmacommey said...

yum yum...
buah kedondong so sedap...mkn cecah garam, gula, belacan ngan cuka...pastu letak cili api...perghhhhhh....kecur lak air liur...

lynn-the gudigudigurl said...

emmacomey:
kamu buat sy mengidam kedondong jeruk pulak la emma
huuuuu

:: kay dora :: said...

hehe... lama betul akak tak singgah blog lynn.. ikan selar kat utara especially kedah dipanggil ikan 'temenung' (termenung je mata ikan tu kot) ahahahah