Thursday, January 21, 2010

Mata.Eye.Ainun


Dah. Tiga bahasa tu je sempat belaja

Mata aku sepet. Tah ikut generasi mana tah.  Ikut belah ma kot. bila aku risik ngan ma keturunan dia di zaman dahulu kala dia kata ada cina sikit, india banyak.  Tu pasal kot aku bila pandang sekali cina, pandang dua kali india, pandang tiga kali , tak pandang-pandang dah.  Dah. Merepek benda ape ni?So aku andaikan yang cina tu ada bau-bau bacang ngan Jackie Chan dan yang yang India tu ada kena sipi-sipi dengan Shah Rukh Khan. wawawawawa.
Aku dah ulang-ulang fakta auta ni kat housemates sampai diorang dah hapal  beserta menyampah tahap dewa dengan aku.  hahahaha.

Mata sepet ni ade pro ngan kontra nye.
Kontra:
1.Macam aku, ramai dah kot orang kata mata aku garang. .sekali jeling ha tertanggal jantung tak bleh masuk balik dah. . tak pe aku suka. Ehee. Siap la kau laki student aku esok-esok. . hari-hari la kutip jantung.
2.Lagi kalo pompuan masalahnye dengan mekap la. Tau tak mata sepet susah nak mekap??? Tak kira la ko tonyoh banyak mana eye shadow ke ape, still tak nampak ape-ape. Rugi. So buat je macam aku. tak yah pakai pape. Sonang. Pakai ke tak pakai ke sama je. Hahaha padahal dah give up sampai ke sudah tak reti sampai dah nekad nak masuk kelas mekap  satu hari nanti. Kehkehkeh, terbocor satu azam 2010.
TIPS: Bila dah mata sepet, jangan pakai eyeliner waner itam. Nanti muka jadik super gothic.. Tapi pakai waner dark brown takpon white. Cam pelik kan?
Ahaha. Padahal aku pon tak pakai. Ade hati nak suro orang pakai.
3.Mata yang sepet selalu disalah anggapkan sebagai tido/pejam kalo ketika berbaring. Aku banyak kali kot kena. Selalu sangat aku layan tv sorang-sorang kat ruang tamu pastu selamba sahaja abah aku tutup tv walhal aku tengah focus gila kat tv.
“abah, kan ke kita tengah tengok ni”
“lahhhh..ingat tido.”
Uhukuhukhuk.

Pro:

1.Walau dah berapa hari aku tak tido (aku penah tak tido 3 hari straight gara-gara Nescafe. Macam mayat hidup.) aku still tak dapat eye bag. Tak dapat mata panda ponnn.ehe. belagak. orang lain aku tak tau plak cane.

2.Em lagi, kalo si sepet-sepet ini menangis sebab layan movies sedih atau terbuat movie sedih dengan kekasih hati tak guna, memang ajaib orang tak perasan yang kita dah nangis malam tu. Boleh simpan air liur untk menjawab pertanyaan orang yang concern atau busy body.
3.Yang ni mungkin bonus bagi lelaki sepet.pompuan adelah suka lelaki bermata sepet.  Ini adalah kajian rawak ke atas beberapa responden. Comel katanya. Tapi aku berkecuali. BERKECUALI. sebab entah. Sebab tanak gugur jantung kot. lol.
4.Korang boleh belagak engko adalah anak campuran Korea belah mak dan Jepun belah ayah.  Tapi kalo orang tanya aku aku ade darah cina  ke rasa nak tampar je. dah nampak kulit ala-ala nak rentung. Lagi mau tanya ke. Agak-agaklah weh.
5.Alasan paling jitu kalo nak mengelak dimarahi sebab kecuaian diri sendiri. Contoh: kenapa kau langgar lampu merah tu haa?sape nak bayar saman ni? Jawablah dengan sedih: mata aku sepet. Tak nampak. Hohohoho.
So, kalo korang nampak banyak sangat typo dalam entry2 aku. aku mintak mahap. Mata aku sepet. View dia tak luas . hahahahahaha.

 Okelah, tak kiralah mata korang sepet ke bundar, buntang ke, bersinar bak bintang kejora ke, hargailah nikmat Allah ni. tak semua orang yang beruntung memiliki nikmat ni..
Dan aku paling sayang mata sepet aku sebab mata aku tidak rabun. Itu fakta yang sangat membanggakan  anugerah paling  aku sayang (walaupon aku selalu gatal pakai spek tipu sebab nak cover tudung tak jadi =P). Aku adelah manusia clumsy.  Tak dapat bayangkan  betapa kelam-kabut hidup kalo dengan spek. Inikan tanpa spek pon dah selalu kelamkabut. Haih.
Tapi, kadang-kadang aku suka je tengok org dgn spek. Nampak mcm bijak. .aha. tak ke bangga tuh?

Petua jaga mata-bc Quran, lihat pokok, makan carrot, titiskan eyemo. Yang tu je aku tau. Ade lagi tak?
UPDATED:
hadoiii, aku remove semua gambar. that man from mars sudah perli. dan sy sudah panass. ahaks. sori!

11 comments:

fizranier said...

eyemo jgn pki slalu ohhh~~bhy..
klu nk pki carik yg nama dia "tear's naturale"

Ahmad Syahril said...

emmm takdak idea nak komeng... jap...

ok... tak kira laa mata sepet ke... mata bulat ke... mata tajam ke... mata air ke... yg penting... tu suma anugerah yg paling bharga dari Allah utk kita... Allah bg pinjam je... so jgn wat cm hak sndiri k... :)

p/s:Nabi saw. laknat sesiapa yg terlibat dlm cukur kening... tak kira laa apapun alasan... sekali je utk kawen ke... NOOO!!!

mie said...

patut la ramai minat kat gue...
mata gue sepet rupanya!!!
hahahahaa.....

aYuNi said...

i like ur eyes.. feewwiit..

lynn-the gudigudigurl said...

fizranier:
eh ye ke? tatau ponnn. huhuhu

lynn-the gudigudigurl said...

ahmad syahril:
time kasih ingatan tu =)

lynn-the gudigudigurl said...

mie:
sekarang da boleh bangga tuuu. ehee

lynn-the gudigudigurl said...

ayu:
hahaha alahai . likes my eyes. weeee

s.c.h.u.l.t said...

aha mata comel tape. :D

dan sihat adalah sangat membanggakan ok. mata bulat tapi rabun silau macam sedih je rase..huhu :)

lynn-the gudigudigurl said...

schult:
betul la tu.
tapi kalau dah rabun silau boleh aje pakai contact lense. cantik berganda =)

greenhall said...

mata sepet = mat pit.