Wednesday, December 23, 2009

Aku guna tajuk asal-Mengapa wanita istimewa?

Panjang kot citer ni. Pegi la amik jajan sambil baca. Dinasihatkan baca ea. Jangan baca ngelat skip-skip, ok.

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. “..ma letih la..dah lewat ni, nak tido lah….”

Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas…leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi.. basuh jap… susun pinggan kat rak, lap dapur.. terpercik kena sambal masa masak tadi…check air panas dalam flusk.. takut habis pulak nanti malam anak nak susu…memang dah kering pun flusk ni, jerang la air… sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong….salin la gula…check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi…ishh. ..ni lauk bila ni, semalam…dah beku dah…basuh la kejap….pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh…penat dah ni, besok je la basuh…sidai kaian lap je lah… tik…bunyi air dah masak…salin air dalam flusk…ok settle…

baru teringat tak semayang lagi…on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi…nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska…check...baju 2 pasang, towel…towel kecik utk selsama…calamine lotion untuk sapu ruam…pampers 4 keping….alamak. .telupa pulak masukkan botol…basuh botol jap…ok settle…
ternampak pulak beg g keje…emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je…salin jap barang2 g beg coklat…cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti…hishhh sempit la beg ni…hangin je…nak kena beli ni beg baru…rasenya 25 hb ni Sogo sale nih…mana flyers tadi ek…ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle…

Tetiba dengar suara papa…”..ma buat apa lagi tu..tadi kata nak tido..”….”..yelah nak tido la ni..nak smayang jap…”masuk toilet..buat apa2 yang patut…cuci muka dulu..2 jenis lak tu…adoi..gosok gigi…smayang. ..pakai tonerpakai treatment cream…nak lawa and maintain punya pasal lah ni…
nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak…huhuhuhu...bukak almari…emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok…gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni…kat bilik belakang… la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh …g dapur, basuh, sambung gosok bajugantung elok2…kemaskan baju gantung2…masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor…ok settle..

”..ma dah ngantuk ni..msk bilik dlu la.." dalam pada nak masuk ke bilik…owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram…ok, siram japcheck jap pintu ni…sah tak kunci lagi…grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku…bukak lampu luar..
ni mainan ni sepah2…masukkan la dalam bakul mainan budak ni…banyak nya…sampai bawah meja makan pun ade…adoi....ok dah …

ok dah boleh baring…adoi sakitnya pinggang…cium si comel ni kejap…selimutkan die…la..napa basah ni…emm, tukar la pempers ni…tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la…nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali…ok sayang tido k…kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k…gud nite..sweet dreams…

aaahh…sedapnya dapat baring…mana pulak lotion sapu kurus aku nih…ha, ni dia…sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarmsetkan program kerja besok…pg kul 9.30 ade meeting.. ahh…boring. ..panas pulak lotion nih..dah la…emm..sedapnya lelapkan mata…Ya Allah…terima kasih untuk rezekiMU hari ini,…mohon keberkatan dari mu tuhan…papa pun bangun tutup tv…”…pa dah ngantuk sangat ni…nak tido lah…citer pun tak best malam ni, bola pun takde…”…selang seminit …dengar suara papa berkeruh…dah agak dah….
So?? pengajarannye?? Hargailah wanita di samping anda- Ayat ni aku tak ubah. Hehe. Terasa berkempen mari menghargai wanita la pulak. ahaks.

*Cerita adalah dicuri dengan izin dari pemiliknya

**Situasi memang macam berlaku kan.Ok. Being fair. Taknak bias pada mana-mana pihak. Aku tersenyum baca komen yang kata papa tu tak salah tapi mama tu yang rajin sangat. haha. 
***Kalo lelaki kata perempuan complicated, suka nak buat menda remeh-temeh, yup aku mengaku, betulla tu. perempuan memang begitu. tapi sedar tak menda yang remeh-temeh tu lah yang akan jadi besar kalo dipandang mudah. contoh. kalo beli rumah..lelaki mesti lagi runsing pikirkan kos, keluasan, keselamatan etc tapi aku rasa pompuan lagi runsing perabot, langsir warna ape, colour umah macam mana dia nak beli untuk umah dia.err gitulah kot. tapi end up benda yang pompuan runsingkan tu kadang-kadang berasas juga.

 ****Blogging war? Tak habis2 lagi ke eh?





8 comments:

♥_♥tieha♥_♥ said...

yepp~ kkdg benda remeh tu yg paling penting~

;)

oh! blogging war mmg xkn hbes dear~

Ahmad Syahril said...

lelaki ni jenis pemburu... pandangan mata dia jauh... so dats y yg dekat2 selalu tak nampak... yg remeh temeh dia wat derk je... bini yg dekat tak nampak tapi yg jauh nmpak lak... ghheee...

perempuan ni berbeza... nmpak yg dekat2... pandangan meluas...

so mmg berbeza... ni laa keistimewaan yg Allah beri... masing2 ada kelebihan...

p/s: siang dan mlm silih bganti... siang sering mcemburui mlm... mlm menafikan siang... tapi sedarkah mereka... siang dan mlm saling memerlukan utk melengkapkan kitaran hari...

anaklaut said...

cian kat pokok tu...

siram lah..

Aida Manap said...

so true beb!!! when you become a wife, u will notice all this small things..

and yepp, because man and woman are totally different, that's why they need one another to support each other... :D

eh, comment i nih lari tajuk ke? hmmm....

lynn-the gudigudigurl said...

tieha:
oh. yup. betul tu

emm . blogging war. readers jugak melopong baca. hermm

lynn-the gudigudigurl said...

Ahmad Syahril:
ahaha. pompuan pandangannya meluas. oh gitu.

yup betul tu. sebab kena saling melengkapi tu la kn bc citer ni betul2. ehe

lynn-the gudigudigurl said...

anaklaut:
mama dah siram dah tu. papa asyik tengok tv je??

lynn-the gudigudigurl said...

Aida Manap:
eh tak la. you got the point there sis!